Affiliate MarketingZoals op de affiliate hoofdpagina al uitgelegd is, is het niet vanzelfsprekend dat je veel bezoekers en klanten op je website krijgt. Het zal in de meeste gevallen zelfs tegen vallen om converterend bezoek op je site te krijgen. Om hierbij te helpen kan je de hulp in roepen van het zogenaamde affiliate marketing.

Met affiliate marketing kan je je website en of producten laten promoten door andere webmasters. Met behulp van een affiliate programma proberen veel bedrijven hun omzet / klanten bestand te laten stijgen.Bij affiliate marketing komen altijd 2 en vaak 3 partijen kijken:
  1. Affiliate publisher: Deze partij promoot de producten via zijn kanalen op het internet.
  2. Affiliate Merchants: Deze partij wil zijn producten verkopen.
  3. Affiliate netwerk: Deze partij houdt bij hoeveel er wordt verkocht(tracking) en verzorgt de betaling van commissies aan de affiliate die voor de nieuwe klant heeft gezorgt. Deze 3e partij is niet altijd nodig. Soms hebben bedrijven/merchants hun eigen affiliate systeem gemaakt. En kunnen de affiliates zich daar direct op aanmelden

Affiliates PublisherEen affiliate kan zich aanmelden bij een affiliate netwerk. Daar vind hij een aantal merchants/adverteerders waarvan hij sites/producten kan promoten. Bij een dergelijk netwerk heb je als affiliate over het algemeen veel keus. Er zitten dan ook vaak adverteerders bij die sites/producten hebben in de niche waarin de affiliate zijn sites goed scoren. Door het plaatsen van producten en/of banners op de site van de affiliate worden de producten/sites van de merchant gepromoot. Als er op een banner/link wordt geklikt komt de bezoeker bij de site van de merchant uit. Als de bezoeker daar wat koopt heeft de affiliate een verkoop/sale geleverd aan de merchant. Kliks en verkopen worden bijgehouden door het affiliate netwerk. Aan het eind van de maand ziet de merchant hoeveel verkopen hij heeft gedaan via welke affiliates. Deze affiliates worden weer betaald voor het aantal verkopen die gedaan zijn door de door hem aangeleverde bezoekers.

Affiliate MerchantAls merchant kan je om meer omzet te genereren een affiliate programma voor je site (laten) maken. Je kan je ook aanmelden bij een affiliate netwerk. Het affiliate netwerk zal je dan ondersteunen in het opzetten van een affiliate campagne. Ook zal het affiliate netwerk voor de tracking van kliks/leads en sales zorgen. Betaling van commissies aan affiliates die voor omzet hebben gezorgd wordt ook verzorgd door dit affiliatie netwerk.
Als merchant kan je op meerdere manieren je producten aanbieden. De aanbieder kan ervoor kiezen om zijn site te promoten doormiddel van Banner en tekstlinks. Als de merchant veel producten heeft kan hij er ook voor kiezen om ieder product aan te bieden doormiddel van banners en tekstlinks. Tegenwoordig kiezen veel aanbieders er ook voor om hun producten aan te bieden in een zogenaamde xml of csv feed. In een dergelijke feed staan de meest belangrijke gegevens van de producten. Het gaat hier meestal om de volgende gegevens: product code, product naam, foto, omschrijving, webadres, prijs. Hiermee geeft hij de affiliate de mogelijkheid om in zijn eigen look en feel de producten van de merchant te promoten.